DARINKA IZ ZABOJČKA ZDRAVJA, prostovoljka

Sem Darinka iz Zabojčka zdravja in že od leta 2017 sem prostovoljka na Učno-demonstracijskem centru na Pobrežju, ki je v lasti Permakulturnega inštituta Maribor (http://permakulturni-institut.si/). Za prostovoljstvo sem se odločila, ko sem izvedela, da potrebujejo pomoč pri vzgoji oziroma pridelavi zelenjave na ekosistemski način. Ta način vzgoje je zame pomenil  nekaj čisto novega. S  pridelavo zelenjave sem se srečala že na domačem vrtu, kjer sem svoj vrt obdelovala na tradicionalen način.  Odkar pa sem prisotna na našem velikem zelenjavnem vrtu (urbani farmici), pa pridelavo zelenjave dojemam drugače. Na svojem vrtu sem tako opustila delo z lopato in po novem zemljo rahljam samo z vilami. Moje grede so pokrite z drobno mleto zastirko, potke pa s kartonom in izpuljenim ali odrezanim plevelom.

V moji tridesetletni gostinski karieri sem se srečala z različnimi pristopi pri nabavi zelenjave in drugih živil. Večina gostincev se je posluževala nakupa zelenjave pri veletrgovcih, saj so gledali samo na nizko ceno, ne pa na kakovost.  Res je, da so gostinci ponujali enoličen zelenjavni izbor, ki ga slovenski pridelovalci zaradi podnebnih danosti ne zmorejo pridelati. Pa tudi gostje v lokalu gledajo bolj na ceno in količino ponujenega obroka,  kot pa na kakovost ponujene hrane.

Ko grem danes po središču mesta, srečam veliko malih ponudnikov lokalne in sezonske hrane v lokalih, česar še do nedavnega ni bilo videti v našem mestu. Vendar se mi še danes  zdi zelo nepravilno, da je tudi pri prehrani otrok v vrtcih in šolah najpomembnejši denar.

V tem starostnem obdobju se otrokom izoblikuje okus, ki ga pomnijo potem še v odraslem obdobju. Še vedno se vsi radi spomnimo kako dobra je bila solata iz babičine sklede, ki je bila pridelana na vrtu daleč od mestnega vrveža.

Ob torkih in četrkih, kadar opravljam prostovoljstvo na farmici, se na učno-demonstracijskem centru dogajajo zanimive in meni zelo koristne stvari.  To sta namreč dneva, ko z veseljem pomagam zaposlenim pri nabiranju zelenjave za Zabojčke Zdravja (https://www.zabojcekzdravja.si/).

Zelenjava za zabojčke se nabere in je še isti dan dostavljena strankam, kar je za doseganje in ohranjanje kvalitete zelenjave izrednega pomena.

Rada delam tukaj in ponosna sem, da orjemo ledino na področju ekosistemske pridelave zelenjave.

Lep pozdrav vsem bralcem in upam da se kdaj srečamo tudi osebno. 

Darinka Derbuc