Intervju z Danilom Ivanušo-Knedlom

Pozdravljeni, se nam lahko prosim predstavite?

Zdravo. Sem Danilo Ivanuša, Prekmurec po rodu iz Lendave.

S čim se ukvarjate?

Zadnje leto dni se predvsem ukvarjam z osveščanjem o zdravem načinu prehranjevanja  in kulture bivanja, ki ga v sklopu projekta KNEDL izvajamo znotraj zavoda DrMr.

Vas kuhanje veseli že od nekdaj?

Že kot otrok sem se rad potikal po kuhinji. Predvsem zato, ker sem rad jedel. Ko sem postal kuhar, sem ugotovil, da je kulinarika skrivnostna avantura. Danes najraje kuham zase.

Kakšen jedec pa ste vi? Kaj radi jeste?

Že od malega sem zaljubljen v filane paprike, paradižnikovo omako in pire. Z leti sem spoznal, da je hrana več kot samo papica za želodček, da smo siti. Ozaveščeno prehranjevanje, odnos do narave in vseh živih bitij so me predramili iz spanca. Zdaj vem, da se lahko hranim tudi s prano, kozmično energijo.

Kako to, da ste se odločili za sodelovanje z Zabojčkom Zdravja?

Zato, ker ste fajn. In ker spoštujete naravo, katere del smo vsi.

Kako pomembne so kvalitetne sestavine pri kuhi? Je pomembno, da je recimo zelenjava pridelana čimbolj naravno, brez škropiv?

Kvaliteta je pomembna, seveda. Ne le zaradi okusov, barv in oblike. Predvsem hrana, ki ima vibracijo, energijo. Živa hrana, živa voda ter živ zrak. To je pogoj za preživetje človeka.

Pesticidi ter toksini vseh oblik, ki jih industrializacija prinaša s seboj, našemu telesu še dodatno otežujejo delo. Naše telo je najbolj sofisticiran stroj, ki nam ga je zaupala mati narava. Zato mu moramo dovoliti, da dela brezhibno. Voda bi naj čistila telo, danes pa naše telo kljub čistilnim napravam čisti tudi vodo. Da o hrani, ki je rasla v strupenem okolju sploh ne govorim. Kar jemo, to smo. Zato je še kako pomebno zavedanje, kje je zrasla in na kak način, kako je pripravljena.

Vaše in naše sporočilo je, da je hrana zdravilo, kaj najraje pripravljate? Se trudite pripravljati zdrave jedi?

Trudim se svojemu telesu dati vse potrebno, za normalen razvoj in njegovo delovanje. Seveda me hedonistični škrat odpelje kdaj pa kdaj in takrat sem lahko tudi kanta za smeti. Danes verjamem, da smo popotniki po univerzumu. In hrana nam lahko olajša to potovanje. Po domače povedano, pazim kaj pojem. Hrana, telovadba, meditacija, duhovnost, življenje. Vse to je hrana, ki nam je podarjena v zibelko. Le naučiti se jo je treba uporabljati na pravi način.

Kaj bi svetovali ljudem, ki nimajo časa vsak dan kuhati?

Da si ga vzamejo. Če jim ne uspe, naj me kar pokličejo in jim bom pomagal z veseljem pomagal z nasvetom.

Na vaših delavnicah se trudite otrokom približati zdravo prehrano? Se vam zdi, da bi otroci, mladostniki jedli več zelenjave, če bi jim bila pripravljena na način kot jim ustreza?

Verjam, da se z ustvarjalnim  delom, disciplino ter obilo smeha da rešiti vse izzive. In če je naš namen predstaviti otrokom tisto kar jim dela dobro, potem se splača potruditi in vztrajati.

Zato so tukaj KNEDLove kuharske čarovnije, ki nam lahko z nasmehom na obrazu pomagajo na tej poti.

Se otroci radi udeležujejo vaših delavnic? So vajeni kuhanja že od doma?

Otroci so prisrčni mali ljudje, ki radi vsrkajo vse kar jim pride na pot. Na delavnicah se imamo res super fajn. Poznajo Knedla in Cmoka. Seveda tudi škrata Bobka. Res sem rojen pod srečno zvezdo. Potujem po svetu, kuham, se smejim, se marsikaj novega od otrok tudi naučim. Mi jih le vzgajamo, oni nas učijo. In nekateri so že zares pravi kuharski mojstri.

Koncept vaših kulinaričnih delavnic je v Sloveniji verjetno nekaj edinstvenega? Kako dolgo jih že izvajate?

Moja prva kuharska delavnica je bila pred 20 leti v domači Lendavi, v hotelu Lipa, kjer sem začel kuharsko pot. Takrat sem učil avstrijske upokojenke peči perece. Danes se preko projekta KNEDL trudimo, da bi skozi hkratno raziskovanje kulturo prehranjevanja in kvaliteto bivanja predstavili na preprost, ustvarjalen, kreativen in pedvsem zabaven način. Program vsebuje tudi starodavne modrosti in znanja. Upoštevamo načela makrobiotike, vedske modrosti tradicionalno kitajsko medicino in še in še…

Celostnost (holizem) na učit, da je krog potrebno sklenit. Krog življenja, ki ima svoj namen.  

Zdravo prehranjevanje je temelj za zdravo življenje vsakega posameznika, kako otrokom približati zelenjavo?

Preko igre in spoštovanja njihovih želja. S pogovorom in zavestnim poslušanjem lahko premikamo gore. Brez discipline ter vztrajnosti se čudeži ne dogajajo. Vzamite si čas zase, za vaše malčke, za radost življneje. To je skupno potovanje. Ne le enostransko. Otroci so zrcalna slika vas. To kar jeste in pijeti vi, bodo tudi vaši otroci. Najprej se moramo naučiti negovati sami sebe, potem sledijo naši najdražji. Pa srečno pot vam želim.

Vaše delavnice so primerne za otroke od 3. leta starosti naprej, mnogi starši si ne predstavljajo, da bi tako majhnega že vključevali v kaj več kot pripravo sestavin? Vendar pa zmorejo že veliko več …

Otroci so sposobni marsičesa. Le dovoliti jim moramo. Brez nepotrebne kontrole ter prepovedi. Verjamem, da je pomembno, da otroke čimprej vključujemo v vsakdanje prakse življenja. Hrana in prehranjevanje sta osnovni del našega vsakdana. Preko igre in spoznavanja živil ter tehnik priprave hrane bodo otroci gradili pristen odnos do sebe in okolice, v kateri živijo. Hrana bo tako postala njihov sopotnik in prijatelj.

Vaša in naša filozofija imata veliko skupnih točk, verjetno smo se prav zaradi tega nekako našli, upamo, da bomo sodelovali tudi v prihodnje in s skupnimi močmi širili glas o pomenu zdrave prehrane …

Pomembno je sodelovanje ter širjenje idej. Še posebej če imajo ideje skupni cilj. Le tako lahko gradimo lepši jutri.

SmejteSe! ☺

#KNEDLoviPrijatelji