Intervju z Matijo Pintaričem, hokejskim vratarjem

Pozdravljeni, verjetno vas večina pozna ampak se nam lahko vseeno malo predstavite?

Sem Matija Pintarič, hokejist-vratar. Tri leta že igram v Franciji, prej sem že 6 let drugod po tujini.

Sem pa tudi slovenski reprezentant. Igral sem tudi na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih in na olimpijskih igrah.

Kakšen je vaš jedilnik? Verjetno prilagojen vašim potrebam oz. potrebam vrhunskega športnika?

Težko opišem svoj jedilnik. Seveda je prilagojen mojim potrebam. Ne morem jesti vsega kar hočem in kadar hočem. Zelo pomembno je, da jem kvalitetno hrano, saj moram zaužiti dovolj hranil.

Pojeste veliko zelenjave in katero imate najraje?

Pojem veliko zelenjave, najraje zeleno solato, koruzo in korenje. 

Pojem res ogromno korenja (smeh). Moram pa priznati, da je velika razlika med vašim korenjem in korenjem kupljenim v trgovini. Vaš je odličen.

Kuhate sami ali se pustite razvajati komu drugemu?

Ko sem v tujini sem si primoran kuhati sam, doma pa me seveda razvajajo (smeh).

Veliko jeste po restavracijah? Kaj si v restavraciji najraje naročite?

V restavracije zahajam zelo redko, raje jem doma pripravljeno hrano. Če pa že zaidem v katero pa se najraje pregrešim s pico in z mehiško hrano.

V Mariboru grem najraje v Fudo, ker obožujem njihove solate.

Kje kupujete zelenjavo in ostale sestavine? V Franciji in v Sloveniji?

V Sloveniji nakupe opravljata starša, čeprav nisem ravno zadovoljen z njunimi nakupi vseeno z veseljem jem hrano, ki jo pripravi mama. Starša ne gledata na to, da je zelenjava bio, meni pa je to zelo pomembno. V Franciji si na bio oddelkih velikih trgovin kupim zelenjavo in se mi zdi kar kvalitetna. Seveda zaidem tako v Franciji kot v Mariboru tudi kdaj na kakšno tržnico.

Kaj vam je pomembno pri mesu, zelenjavi, sadju, ki ga kupite?

Pri sadju in zelenjavi mi je najbolj pomembno, da je sveže in lokalno pridelano. Od mesa imam najraje piščančje in vedno gledam, da je bilo gojeno v prosti reji.

Kaj je vaša najljubša jed?

Najraje imam piščančje meso, tega pojem res veliko. Odličen mi je v smetanovi omaki z rižem, korenjem in brokolijem.

Kako to, da ste se odločili postati naš Ambasador zdravja?

Ker podpiram vašo filozofijo. Ker mi je pomembna zdrava prehrana in se mi zdi pomembno o tem ozaveščati tudi druge ljudi. To znanje, ki ga vi na vašem inštitutu predajate, je prihodnost pridelave zelenjave in veseli me, da imate velika prizadevanja v tej smeri. Tako kot delamo z naravo ne gre več naprej, nekaj je nujno potrebno spremeniti.

Katere domače-slovenske jedi pogrešate, ko ste v tujini?

Najbolj pogrešam bučno olje, tega si vedno vzamem s seboj v Francijo. Če mi ga zmanjka, mi ga pošljejo.

Pogrešam mamino kuhinjo-domačo govejo juho, ričet, pasulj.

Kako pomembna je prehrana v vrhunskem športu?

Prehrana je postala v vrhunskem športu zelo pomembna, saj je dejavnik na katerega lahko vplivamo in kjer se lahko vsak posameznik še bolj potrudi. Včasih je bilo dovolj, da si malo treniral in že si bil boljši od vseh. Zdaj ko se je začel znanstveni pristop uveljavljati tudi v športu in so treningi zelo podobni med vsemi ekipami, je hrana tisti dejavnik, ki te lahko loči od povprečja.

Na treningu se ne da narediti nekih velikih novosti. Dokaz za pomembnost prehrane v vrhunskem športu je Tom Brady, ki je tudi napisal knjigo o prehrani. On je dokaz, da je prehrana najpomembnejši dejavnik, saj je pri teh letih še vedno v vrhunskem športu.

Ste zelo uspešni in vaša beseda ima veliko moč, ste se zato odzvali našemu povabilu na intervju? Kaj želite sporočiti ljudem, mladim?

Da je dobro podpirati mala podjetja, mlade kmetovalce (z neko vizijo). Če nam naše zdravje ne pomeni toliko, da bi zaradi tega spremenili prehrano, naj podprejo lokalne pridelovalce vsaj zaradi tega, da bodo imeli možnost preživeti na trgu.

Se vam zdi, da je ljudem pomembno kakšno hrano jedo? V porastu je hrana brez glutena, razne diete, kupovanje bio zelenjave v trgovinah? Se vam zdi, da je vse to neka »modna muha«?

Sčasoma bomo videli, če je to samo »modna muha« ali se bo ta trend obdržal in bo vedno bolje. Tudi zaradi socialnih omrežij je postala zdrava prehrana vedno bolj popularna. Mladi za Instagram slikajo svoje jedi ter se z njimi hvalijo širšemu občinstvu.

Upam, da se trend zdrave prehrane obdrži in da bodo ljudje kmalu postali še bolj izbirčni pri izbiri sestavin za svoje krožnike.

Hvala, da ste naš Ambasador zdravja ter da ste si vzeli čas za pogovor z nami. Upamo, da bomo še naprej s pomočjo športnikov in ostalih ljudi, katerih besede imajo velik vpliv, širili glas o najboljši zelenjavi v Sloveniji.