MATIJA IZ ZABOJČKA ZDRAVJA

Lep pozdrav,

moje ime je Matija in sem biolog. Po duši in po srcu. Ne samo med delom, tudi v prostem času sem najraje v naravi in stremim k temu, da bodo naši potomci lahko priča lepi in zdravi naravi, ki nas še obdaja. Kot novopečeni očka, sem najbolj vesel, da lahko svojemu otroku nudim res kakovostno lokalno pridelano hrano, ki nam jo nudi Zabojček zdravja.

Kljub temu, da večina mojega dela poteka v pisarni in na terenu, z veseljem priskočim na pomoč tudi pri opravilih na naši farmici.

Na Permakulturnem inštitutu Maribor (PIM) skrbim za to, da bomo lahko znanje o ekosistemski pridelavi kmetijskih dobrin prenašali na vse, ki jih to zanima in še koga zraven navdušili. Menim, da je zelo pomembno, da v čim večji meri pridelujemo hrano na tak način, da bo po eni strani bogata s hranili in bo zato kvalitetna, ne samo, da stremimo k enormnim količinam revnih plodov a popolnih oblik, na drugi strani, pa da je hrana pridelana v harmoniji z drugimi ekosistemi, kar ji definitivno doda vrednost. 

Velikokrat se za modernimi predlogi bio, eko, organsko, … skriva vse drugo kot to, kar naj bi pomenili.

Na posestvu, ki ga je PIM prevzel pred kratkim, je t.i. ekološka reja jelenjadi privedla do močne erozije in degradacije zemljišča. Naš cilj je regenerirati zemljišče s celovitim pristopom k reji jelenjadi ter odpreti nov učno-demonstracijski center, kjer bomo naše ideje širili in prikazali, da je mogoče kmetovati v sodelovanju z naravo.

Zelo me veseli, da sem del multidisciplinarne ekipe na farmici v Mariboru in že komaj čakam, na širjenje Permakulturnega inštituta še v druge kraje.

P. S. Več glav več ve in več rok več naredi.