Zasebnost in piškotki

Piškotke uporabljamo z namenom, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo in vam na podlagi zbranih podatkov posredovali boljšo vsebino. S tem, ko uporabnik dovoli uporabo piškotkov, se šteje, da je podal osebno privolitev po Zakonu o varstvu osebnih podatkov, da lahko Permakulturni Inštitut Maribor uporablja piškotke za zgoraj navedene namene. Uporabnik lahko kadarkoli prekliče ali aktivirate uporabo piškotkov s klikom na povezavo »Nastavitev piškotkov«, ki se nahaja na dnu vsake strani ter odkljuka neželene piškotke.

Zakon o uporabi piškotkov

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES.

V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih uporabljamo?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka na uporabnikovem računalniku ali mobilni napravi, ki jo ob obisku spletnega mesta ustvari strežnik spletnega mesta. V datoteko se zapišejo anonimni podatki z namenom, da ob naslednjem obisku strežnik te informacije prebere in jih uporabi. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa le strojno opremo, ki je bila uporabljena pri dostopu.

Podatki, ki se hranijo v piškotkih, se uporabljajo za izboljšanje uporabniške izkušnje pri uporabi spletne strani. Na primer, piškotek si lahko zapomni vašo odločitev o prejemanju piškotkov, ki omogočajo spremljanje anonimne statistike. Naslednjič, ko stran ponovno obiščete, to informacijo strežnik prebere iz piškotka, ki ga je zapisal na vaš računalnik. Tako vas ni potrebno vsakič ponovno vprašati za dovoljenje.

Lastni piškotki (1st party)

Piškotki so lahko lastni, namenjeni shranjevanju informacij o obisku, izbranih možnostih in nastavitvah uporabnika spletnega mesta. Med te sodijo tudi obvezni piškotki, ki so nujni za zagotovitev storitev spletnega mesta.

Piškotki tretjih oseb (3rd party)

Kot piškotki tretjih oseb se smatrajo tisti, ki jih naloži drugo spletno mesto, ki za obiskano spletno mesto izvaja določene storitve. Tak primer je Google Analytics, ki za spletno mesto zbira podatke o obiskanosti le-tega. Te piškotke po vaši želji lahko onemogočite.