BUČKIN PIRE Z BLITVO

Sestavine:

  • BUČKE (MASLENKE & HOKAIDO)
  • KORENJE
  • KROMPIR
  • MASLO
  • MLEKO
  • KISLA SMETANA
  • BLITVA (DALMATINSKA & MAVRIČNA)
  • ČESEN
  • MLADA ČEBULA
  • PETERŠILJ
  • STEBELJNA ZELENA
  • TIMIJAN
  • ZAČIMBE (SOL, POPER, MLETA KUMINA)
  • RASTLINSKO OLJE (ALI SVINJSKA MAST)
  • ZELENA SOLATA
    MOTOVILEC
    REDKVICE
    ČESEN (IN/ALI MLADA ČEBULA)
  • BAZILIKA
  • TOLŠČAK
  • ZAČIMBE (SOL, POPER, BUČNO OLJE, KIS, LIMONA)

Priprava:

Naberemo svežo zelenjavo in začimbnice ter vse operemo. Olupimo buče (uporabila sem dve sorti – maslenke in hokaido) in krompir, očistimo korenje ter vse tri sestavine narežemo na kocke. Buče in ostale gomoljnice (lahko bi uporabili tudi gomoljno zeleno ali kolerabo, odličen bi bil tudi sladek krompir) kuhamo v velikem loncu, vodo solimo in dodamo strok česna. Ko je vse primerno zmehčano, odlijemo vodo in odstranimo česen, še vroči zelenjavi primešamo maslo in vse skupaj dobro pretlačimo, vmes pa dodajamo mleko in na koncu še kislo smetano, da je zmes želeno gladka.

Blitvo (za 10 ljudi je potrebno kar nekaj listov naše odlične blitve) najprej operemo in odrežemo trše dele, nato jo prelijemo z vrelo vodo, solimo in jo še nekaj minut kuhamo na majhnem ognju. Nasekljamo večjo količino česna (z dodatkom mlade čebule je še boje), ki ga primerno prepražimo na masti ali olju (vmes ga rahlo posolimo). Blitvo odcedimo, narežemo na čim tanjše trakove in jo dodamo česnu ter prelijemo z majhno količino vode. Nato dodamo nasekljan peteršilj in zeleno, sol, poper in kumino ter vse skupaj dušimo. Namesto vode po potrebi dolivamo mleko, po želji dodamo kislo smetano in zdrobljen sveži timijan.

Bučkino-korenčkov pire in blitvo ponudimo s svežo solato, sestavljeno iz mehke zelene solate  (kristalka ali berivka) in motovilca, nasekljane redkvice, tolščaka in česna (in/ali mlade čebule), ki smo jo po okusu začinili z bučnim oljem in kisom, solimo, popramo, potresemo z nasekljano baziliko in pokapljamo še z limono. Zraven lahko spečemo domača jajčka, žitne medaljone, čevapčiče ali karkoli vam bolje prija.