GOSTA KORENČKOVA JUHA

Sestavine:

  • ČEBULA
  • KORENJE
  • BUČA
  • MASLENKA
  • KROMPIR
  • ČESEN
  • PARADIŽNIK
  • PAPRIKA
  • PETERŠILJ
  • ZELENA
  • TIMIJAN
  • OLJE
  • ZAČIMBE (SOL, POPER, KUMINA)
     

Priprava:

Pri tej nekako zanemarjeni, a zelo zdravi juhici, je že izbor osnovnih sestavin odvisen od vašega okusa, prav tako so uporaba začimb, gostota juhe in dodatek zakuhe prilagodljivi. Naša je nastala tako: korenje operemo in očistimo, narežemo na majhne kose in odložimo v posodo z mlačno vodo. Bučo (uporabimo lahko maslenko kot mi, hokaido, golico ali bučke zucchini, okus bo seveda vsakič malo drugačen) olupimo in narežemo na čim manjše kose in jih pustimo v skledi z vodo. Krompir umijemo, olupimo in narežemo na kockice, dodamo ga v vodo k ostali zelenjavi. Nato nasekljamo čebulo in jo pražimo na majhni količini olja (olivno ali rastlinsko), vmes jo rahlo posolimo. Paradižnik, česen in malenkost paprike na drobno nasekljamo in zmešamo (v mini sekljalniku). Na porumenelo čebulo najprej stresemo to zmes, malce dušimo, dodamo nasekljan korenček in zelišča (peteršilj in zeleno) ter še nekaj minut dušimo. Nato v posodo stresemo še koščke buče in krompirja, vse skupaj zalijemo, vmešamo sol, poper in mleto kumino ter kuhamo, dokler niso vse sestavine primerno mehke. Na koncu dodamo zdrobljeni timijan in po želji žafraniko (seveda lahko uporabite vaše priljubljene začimbe za zelenjavne juhe). Odstavimo z ognja in ko se juha malce ohladi, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, jo prekuhamo še nekaj minut in ko je primerno gosta postrežemo. Kot zakuho lahko ponudimo cmočke (zdrobove ali močnate žličnike), popečen kruhek ali ribano kašo. Spet po želji je dodatek kisle smetane.

Dober tek!