TRADICIONALNO KENIJSKO KOSILO-Kaj radi jedo v skupnosti – plemenu Luo?

Na zgornji fotografiji je farmica blizu mesta Kutus, prodajo pridelka posreduje Charlijeva svakinja Kate, tukaj sem kupila prvo blitvo. Sicer sta oba pripadnika skupnosti Kikuyu, vendar nekaj odličnih jedi v Keniji izvira iz kuhinje plemena Luo (po očetovi strani je Luo tudi B. Obama in nekaj prijateljev iz Narodnega muzeja). In če je najbolj priljubljena kombinacija ob jezeru Turkana tilapia na pariški način in ugali (že opisan v prvem receptu iz Kenije), pa med tradicionalne jedi spadata še matoke in mukimo (v jeziku Kiswahili). 

 GLAVNA JED

Matoke:

Tej jedi bi lahko recimo rekli tropska obara, ki je primerna tudi za vegane in gre v slast vsem, posebej pa malemu Aaronu. Sestavine za matoke variirajo, a v osnovi potrebujemo banane za kuhanje (plantaine v francoščini, cooking banana v angleščini, ni ravno sladka kot navadna banana), lečo (običajno rjavo ali zeleno), sladki in navadni krompir, čebulo, paradižnik (lahko bi dodali tudi papriko in korenje). Najprej olupimo in narežemo banane in krompir ter vse koščke pustimo v vodi. Čebulo prepražimo na manjši količini olja, dodamo paradižnik (in zelenjavo, razen gomoljnic), posolimo in nekaj časa na manjšem ognju dušimo. Zalijemo, premešamo in v lonec stresemo še ostale sestavine (lečo, banane, krompir). Začinimo s sesekljanim peteršiljem in kurkumo (seveda lahko dodate svoje priljubljene začimbe za zelenjavne omake). Jed je pripravljena, ko je zelenjava primerno mehka.       

Mukimo:

Alternativa prvi jedi je mukimo, ki bi mu lahko rekli zeleni (ali grahov ali zelenjavni) pire. Potrebujemo grah, koruzo (rumeno ali belo) in krompir, pa seveda vodo in sol (nobenega mleka, krompirjev pire so pri mojih gostiteljih jedli prvič na način, kot ga običajno pripravimo pri nas). Grah oluščimo, krompir olupimo in narežemo na čim manjše kose, zrna koruze pa ločimo od storža. Vse skupaj stresemo v lonec z rahlo osoljeno vodo in kuhamo, dokler vsa zelenjava ni mehka. Odcedimo in zmečkamo (jaz bi dodala malo mleka ali smetane) ter še toplo ponudimo.  

 

SOLATA

Zelje s korenčkom in fižolom:

Kot v večini afriških dežel so solate v Keniji bolj postranskega pomena, sploh pa ni navada, da bi recimo uživali sveže zelje. Zato sem Charlijevo ženo Ann in gospodinjo Shiko naučila, kako pripravimo z vitamini izredno bogato solato iz zelja, ki ga je tu v izobilju.

Potrebujemo belo zelje, korenje, čebulo, rjavi, rumen ali rdeč fižol in začimbe (sol, poper, olje, kis).

Fižol skuhamo do mehkega v osoljeni vodi in ga pustimo, da se ohladi. Medtem zelje in korenček naribamo ali narežemo na tanke trakce, podobno narežemo čebulo. Vse sestavine damo v skledo za solato, posolimo, če je možno tudi popopramo, po okusu začinimo z bučnim ali olivnim oljem in (tukaj rjavim) kisom. In solata je nared za pokušino.