MINEŠTRA

Sestavine:

  • BROKOLI
  • KOLERABA (podzemna)
  • GOMOLJNA ZELENA
  • KODROLISTNATI OHROVT
  • TOSKANSKI OHROVT
  • KORENJE
  • PARADIŽNIK
  • PAPRIKA
  • ČEBULA (IN/ALI POR)
  • ČESEN
  • KROMPIR
  • SONČNIČNO OLJE

Začimbe:

  • PETERŠILJ
  • ZELENA (stebelna)
  • TIMIJAN
  • MAJARON
  • LUŠTREK
  • SOL
  • POPER (mešani)
  • MLETA KUMINA
  • SLADKA PAPRIKA
  • KURKUMA

Priprava:

Skladno s pisano jesenjo smo si danes privoščili lahko in zdravo zelenjavno juhico – mineštro, namesto posladka pa kitajsko zelje z jajčki in redkvico.

Sveže nabrano zelenjavo najprej operemo in očistimo. Obe vrsti ohrovta poparimo, čez nekaj časa odcedimo in pustimo da se shladi.

Olupimo krompir, ga narežemo na manjše kocke in do mehkega skuhamo v osoljeni vodi.

Nasekljamo por, čebulo in česen, papriko in paradižnik narežemo na majhne koščke, korenje pa na kolobarčke. Kolerabo in zeleno obrežemo, da ostane samo lepa sredica in oboje narežemo na kockice.

Najprej v velikem loncu na olju prepražimo čebulo in por (ki ju posolimo), dodamo papriko, paradižnik in česen, vse skupaj malo podušimo, dodamo še korenček in zalijemo.

V juho nato stresemo kolerabo in zeleno in pustimo, da se mešanica počasi kuha.

Medtem pripravimo-porežemo cvetove brokolija, ohrovt narežemo na tanke trakove in oboje dodamo mineštri.

Nasekljamo peteršilj, zeleno in majaron, timijan nadrobimo; krompir in dišavnice stresemo v juho, ki jo solimo, popramo in začinimo po okusu – uporabimo recimo luštrek, sladko papriko, mleto kumino in kurkumo.

Mineštra je kmalu pripravljena in ker imamo na farmi strašno radi naše solate, smo kosilo zaključili s kitajskim zeljem (in malo radiča), jajčki naših kokoši, česnom in redkvico Rudi.

Naj vam gre v slast!