PARADIŽNIKOVA JUHA S POPEČENIM KRUHKOM

Do danes sem bila prepričana, da ne maram paradižnikove juhe. In doživela prijetno presenečenje, ker je bilo kosilo resnično slastno. Naša mojstrica Simona je prispevala zamisel, navodila in piko na i pri kuhanju. Izredno preprosto in skrajno dobro.  

Sestavine:

·       PARADIŽNIK

·       BAZILIKA

·       SOL

·       SLADKOR

·       OLIVNO OLJE

·       KRUH

Priprava:

Naberemo zrel paradižnik, ga operemo in narežemo na manjše kose. Stresemo ga v večji lonec, dodamo sol (1 veliko jušno žlico) in sladkor (malo manjša žlica), pokrijemo in kuhamo približno 40 minut. Nato pripravimo karameliziran sladkor; na manjši količini maščobe (najbolje je olivno olje) pražimo sladkor, dokler ne porjavi, moramo ga mešati z metlico. Sladkor vmešamo v paradižnikovo juho in jo še malo pokuhamo. Kruh narežemo na majhne kockice, ki jih v ponvi popečemo na nekaj kapljicah olja. Nasekljamo baziliko in jo dodamo juhi. Še dva predloga: da se znebimo kiselkastega okusa paradižnika, v juhico potopimo šalotko, v katero smo zataknili nekaj klinčkov (nageljnovih žbic). Če pa imate raje bolj gosto juho, v njej skuhajte pest riža po izbiri.

Dober tek!