SIMONA IZ ZABOJČKA ZDRAVJA

Pozdravljeni, moje ime je Simona in pri Zabojčku zdravja skrbim, da je vsa zelenjava (ki jo dobite v našem zabojčku), pridelana po standardih ekosistemske pridelave. Po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva-smer rastlinska proizvodnja. V času mojega študija na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru smo spoznavali in se učili  o tehnoloških  postavitvah sadovnjakov in vinogradov z maksimalnim številom sadik na hektar. Oskrba teh nasadov je temeljila na visokointenzivni uporabi mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih pripravkov. Za zagotovljen pridelek je bilo potrebno sadovnjak poškropiti v 10-12 ponovitvah. Ampak to še ni bilo vse, saj je potrebno tudi v hladilnicah uporabljati kemična sredstva za ohranjanje pridelka.

Nikoli se nismo učili o škodljivih vplivih kmetijstva na naše širše okolje in onesnaženost dobrin kot sta pitna voda, zrak in pa morje, kaj šele gozdovi. Vendar sem že v času študija pri predmetu poljedeljstvo slišala za gibanje Rudolfa Steinerja in njegovo biodinamiko. V času mojega študija se je v Mariboru začelo gibanje o ekološkem kmetovanju s postavitvijo ekološke tržnice na Glavnem trgu.

Vendar se je moja poklicna pot šele začela. Po nekaj neuspelih razgovorih za službo, kjer so mi bodoči delodajalci dali jasno vedeti, da za kmetijstvo mora biti oseba moškega spola, (s vsem tehničnim znanjem o popravilu traktorja) je bolje, če se usmerim na bolj pisarniško delo ali pa grem še naprej študirati.

Odločila sem se za študij, saj je bilo na razpolago kar nekaj razpisov za učitelje v srednjih šolah. Tako sem naredila pedagoško andragoške izpite in se vpisala na Fakulteto za management v Kopru, ki je bila pobratena z The Manchester Metropolitan University iz Velike Britanije. Izbrala sem študij management v izobraževanju in sicer smer znanstveni magisterij z vmesno stopnjo specializacije.

V moji specialistični nalogi sem raziskovala pomen kariernih in vseživljenjskih centrov na fakultetah. Na povabilo dekana Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru  red. prof. dr. Jernej Turk sem se pridružila ustanovitveni ekipi kariernega centra na FKBV UM. To je bilo zame prelomno leto v več pogledih. Po petih letih dodiplomskega študija in 2 letih podiplomskega študija ter 5 letih delovnih izkušenj sem stala na drugi strani katedra. Bodoči diplomanti so poslušali mojo razlago, da samo dobro povprečje brez čustvene inteligence in delovnih izkušenj ne prinese rezultatov. Namreč načrtovanje osebne poklicne kariere je enako kot načrtovanje poslovne rasti podjetja. Vsa znanost doseganja rezultatov in uspešnosti  je v načrtovanju delnih in končnih ciljev ter predvidevanje ovir in tveganj, ter skupek nepričakovanih dogodkov. 

Tudi meni se je zgodil nepričakovan dogodek. Takrat v službi na fakulteti sem mislila da sem na prvih stopničkah svoje kariere in me nič ne more ustaviti. Pri tridesetih sem imela  vse: moža, avto, hišo in bila sem noseča. Po rojstvu moje Eve pa šok, saj sva (ko bi morali domov), morali nemudoma na intenzivni oddelek porodnišnice, kjer so Evo priklopili na respirator in ji začeli dovajati zdravila. Njena diagnoza je bila-prirojena srčna napaka.

Na koncu se je vse dobro izteklo,  vendar je pri šestih letih dobila novo diagnozo in sicer, sindrom ADHD (ang. attention deficit/hyperactivity disorder) – motnja pozornosti s hiperaktivnostjo. Prebrala sem ogromno strokovnih člankov na to temo in skoraj v vsakem je bila omenjena zdrava prehrana. Glede na moje znanje o pridelavi hrane mi je postalo jasno, da moramo pri Evi umakniti iz prehrane vsa predelana živila,  še najbolj škodljivi so prigrizki in pijače.

V veliko pomoč mi je bil domači vrt s sadjem in zelenjavo. Vendar sem iskala še več in tudi našla. V svetu že dalj časa delujočo gibanje z imenom permakultura.

Podala sem se na študij permakulturnega načrtovanja in proučevanja.

Pred tremi leti pa izvedela za Permakulturni inštitut Maribor http://permakulturni-institut.si/, kjer proučujemo okoljske prakse in nove načine pridelave zelenjave.

Tako sem za svojo, sedaj že najstniško hči Evo, našla zelenjavo, ki jo ima zelo rada in, ki je pridelana na najboljši možni način. Če želite svojim najstniškim otrokom (in tudi mlajšim), ki so v obdobju adolescence najbolj dovzetni za spremembe v telesu, zagotoviti zelenjavo pridelano na ekosistemski način, obiščite našo spletno stran https://zabojcekzdravja.si/ in spletno trgovino Zabojček zdravja (https://trgovina.zabojcekzdravja.si/).

O karieri pri tridesetih pa v naslednjem blogu,…   

Lep pozdrav vsem bralcem in ne pozabite »Jejte zdravo, podpirajte naravo«,

Simona Trčak Zdolšek, uni.dipl.inž.kmetijstva