Archives: Zelenjava

čebula (mlada)

Po vsem svetu je priljubljena, vzroki za njeno priljubljenost so preprosti in očitni: bogastvo okusa in obilica hranil. Vsebuje veliko vlaknin, vitaminov A in C pa tudi K, omeniti velja še vitamine E in skupine B: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) in folno kislino (B9). Tudi minerale vsebuje, omenimo kalij, kalcij, natrij, železo, fosfor, magnezij pa tudi selen, mangan in fluor.

Mlada čebula vsebuje tudi kvercetin, ki se ponaša z močnim antioksidativnim in protivnetnim delovanjem. Več hranil je v presni, surovi mladi čebuli kot termično obdelani, a če jo boste le na kratko pokuhali, ne bo izgubila veliko hranil. Ne le v belih glavicah, uživajte tudi v zelenih listkih, saj je v teh še več hranil kot v belemu delu. Za primer: v kilogramu glavic mlade čebule je 8,5 grama vitamina C, v zelenih listih pa okoli 38 gramov.

koleraba (nadzemna)

Nadzemna kolerabica je odebeljen stebelni del rastline, ki v sebi vsebuje veliko tekočine in nežen okus. Ne gre za korenovko ali gomoljnico, temveč za listnato rastlino, ki jo po biodinamičnem koledarju tudi negujemo na dan za list. Od vseh kapusnic je najbolj odporna na sušo in poletno vročino. Uživamo jo lahko kar surovo, največkrat pa nam obogati zelenjavne juhe in enolončnice. Uporabni so tudi njeni mladi listi.

koleraba (podzemna)

Rastlina izboljšuje in pospešuje prebavo, je ščetka za ožilje, zmanjšuje trigliceride in holesterol v krvi, poznana je kot hrana za sečila,dihala, zaradi velike vsebnosti antioksidantov deluje preventivno proti raku.

por

Za popestritev naše prehrane pozimi, je por vsekakor dobra in predvsem zdrava rešitev. Vsebuje namreč veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti v hladnejših mesecih.Por, ki ga poznamo pri nas, je potomec južnoevropske sorte pora. Ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Por je zelenjava, ki sodi v isto skupino rastlin (čebulnice) kot čebula in česen. Oba sta zelo cenjena živila zaradi pestre prehranske vrednosti ter pozitivnih učinkov na zdravje. Por ima podobne lastnosti in vlogo v zdravi prehrani, čeprav v nekoliko manjši meri.
Por je živilo z nizkokalorično prehransko vrednostjo (100 g svežega pora vsebuje 61 kalorij), zato se tudi priporoča za zdravo in učinkovito hujšanje. Bogat je s prehranskimi vlakninami in posledično pospešuje prebavo ter je naravni diuretik. Je dober vir vitamina C, B6, magnezija, železa in kalcija.
Por vsebuje tudi antioksidante (flavonole) in vitamin B9 (folat), ki imajo antioksidativni učinek, kar pomeni, da preprečujejo oksidativne procese v celicah ter tako pomagajo pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in rakavih obolenj. Največja koncentracija antioksidantov je v gomolju in spodnjem delu listov. Por znižuje tudi koncentracijo holesterola v krvi ter krepi imunski sistem.