Archives: Zelenjava

muškatna buča

Muškatna buča izvira iz Amerike, imenujejo jo tudi mošusna buča. Potrebuje še toplejšo klimo kot ostale buče. Barva lupine nezrele buče je zelena, ko dozori pa bronasta do rdečkasto rjave. Je plezajoča in vzpenjajoča rastlina, njeni plodovi so veliki in težki tudi do 8kg.

Dobro za zdravje
Semena muškatnih buč imajo visoko vsebnost olja in proteinov ter se uporabljajo kot pomoč za odpravljanje črevesnih parazitov in pri zdravljenju prostate. V ljudski medicini se čaji iz listov buč uporabljajo proti vnetju želodca in zlatenici.
Nasveti za kuhinjo
Plodove muškatne buče uporabljamo za pripravo sladic in različnih kremnih juh. Semena lahko jemo cela, lahko jih pražimo ali popečemo in jih dodajamo v različne enolončnice. Meso je svetlo do temno oranžno, sočno in sladko aromatično, čvrsto, odvisno od sorte muškatne buče. Njena prednost je, da jo lahko skladiščimo v kleti ali kakšni temni hladni shrambi od 8 do 12 mesecev.

kletonija

Je odporna enoletna rastlina, znana tudi kot poljska solata. Gojimo jo lahko spomladi in jeseni (v zaščitenih prostorih tudi pozimi).

Ima zanimive trikotne mesnate temno zelene liste. Največ zdravilnih lastnosti ima v svojih listih, ki vsebujejo veliko klorofila in vitamina C.

Uporabimo jo lahko na veliko načinov-v smoothiejih, v solati, kot dodatek jedem (npr. potresemo jo po testeninah, posteljica iz kletonije z govedino, …).

kreša

 

Vrtno krešo gojimo kot enoletnico. Če je ne režemo, lahko zraste od 30 do 60 cm visoko. Listi pri tleh so ovalni ali jajčasti, na steblih pa podolgovato ovalni. Stebla so razvejana. Cvetovi imajo premer okoli 2 mm. So beli ali rožnati.

Uporaba:

Liste vrtne kreše lahko nabiramo že teden dni po sejanju. Uporabljamo mlade liste in cvetove. Cvetovi imajo močnejši okus od listov. Krešo lahko pripravimo kot solato ali pa za okras k različnim jedem.

Vsebuje veliko vitamina C in je odlična za preprečevanje in zdravljenje skorbuta. Spodbuja tek.

 

baby rdeča pesa

 

Rdeča pesa s samo 35-45 kilokalorij na 100 gramov živila sodi v skupino nizkokaloričnih živil zato se pogosto priporoča pri shujševalnih dietah. Za razliko     od ostalih vrst zelenjave ima višjo vsebnost ogljikovih hidratov ter najvišjo vsebnost sladkorja. Zato tudi ni nenavadno, da so iz nje razvili sorto sladkorne pese iz katere se danes proizvaja sladkor. Rdeča pesa sodi v skupino živil s srednje visokim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da po njenem zaužitju nivo sladkorja v krvi dokaj hitro naraste. Zato uživanje rdeče pese ni priporočljivo za sladkorne bolnike.
Rdeča pesa je bogata tudi z vitaminom C, niacinom in folno kislino ter z minerali kot so fosfor, magnezij, kalij, železo. Vsebuje tudi pigmente betalaine, ki so odgovorni za rdečo barvo ter so močni antioksidanti. Zaradi tega rdeča pesa sodi med deset vrst zelenjave z največjim antioksidativnim učinkom.