zelena (gomoljna)

Gomoljna zelena je čudovito vsestranska zelenjava, ki popestri zlasti jesenski in zimski jedilnik. Z njo lahko naredimo skoraj vse, kar delamo s krompirjem, le da je gomoljna zelena čudovita tudi surova. Tako jo imajo radi zlasti Francozi, ki so si izmislili znamenito remulado, solato iz tanko nastrgane zelene z gorčično majonezo. Iz gomoljne zelene pripravimo juhe, od svilnato kremnih do vipavske šelinke, brez nje seveda ni niti goveje. Lahko jo gratiniramo v pečici, bodisi samo bodisi skupaj z drugo zelenjavo. Zaradi blagega okusa se lepo ujame z drznejšimi, bolj slanimi živili, kot so prekajene ribe in slanina, pa tudi z robustnimi dišavnicami, recimo s timijanom in rožmarinom. Prav tako se ji priležejo sveži okusi citrusov, peteršilj, smetana, jabolka, česen, lešniki, orehi in druga gomoljasta zelenjava. Odlična je preprosto narezana in pečena v pečici ali pa kuhana in pretlačena v pire. Kot priloga se obnese k vsem vrstam mesa in rib. Skratka, ta aromatični gomolj je kljub robustnemu videzu pravi kulinarični dragulj.