zelje belo

Belo zelje ima veliko zdravilnih učinkovin, nizko energijsko vrednost in je odlično za pripravo solat, juh, zavitkov in pogač. Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, danes pa slovi tudi kot živilo, ki pripomore k izgubi odvečnih kilogramov in razstrupljanju telesa. Govorimo glavnatem zelju, tistem, ki še ni bilo kisano, in si ga v jesenskih ter zimskih mesecih najraje privoščimo kot prilogo, prikuho ali v solati.Zelje štejemo med živila, ki zelo ugodno vplivajo na zdravje in bi jih morali čim pogosteje uživati. Pomaga pri preprečevanju nastanka številnih rakavih obolenj, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem, zmanjšuje stres, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, zmanjšuje raven holesterola v krvi ter lajša želodčne razjede. Je odličen vir številnih vitaminov (še zlasti vitaminom C, B1, K in provitaminom A), rudnin (kalij, železo, baker, selen, magnezij) in prehranskih vlaknin, ki še zlasti ugodno vplivajo na prebavo. Kljub temu, da ima zelje nizko energijsko vrednost, nam zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje občutek sitosti, zato je tudi odlično živilo za zmanjševanje telesne teže.